Så går det till
När du kommer till kliniken får du skriva på ett papper där du intygar att du tagit beslutet att ditt djur ska få somna in. Vi brukar ta betalningen innan besöket så att du slipper stanna till i kassan på vägen ut. Om du tycker det är allt för jobbigt att vara i väntrummet kan vi ordna med intyg och betalning inne på ett rum.
Inne på rummet får ditt djur sedan en lugnande spruta som gör att djuret blir lugnt och somnar. En del djur kan må lite illa av medicinen. Sedan sätts en permanentkanyl i ett blodkärl. Oftast i ett framben. Kärlen påverkas både av medicinen och djurets tillstånd vilket kan göra det lite svårare att hitta kärlen. Därefter ges ett narkosmedel direkt i blodet. Djuret sövs långsamt tills både andning och hjärtslag upphör. Veterinären lyssnar alltid på hjärtat efteråt för att säkerställa att det slutat slå.
Vad händer sedan?
Det finns olika alternativ att välja på. Vill du ta med dig kroppen hem för begravning har vi vita kartongkistor som vi tillhandahåller för resan hem. Kolla vilka regler som finns i just din kommun när det gäller begravning av sällskapsdjur.
Har du inte möjlighet att begrava hemma så kan du välja kremering. Vi samarbetar med Djurum som är Sveriges modernaste anläggning för djurkremering. Det går att välja mellan samkremering och enskild kremering. Vid en samkremering kremeras flera kroppar tillsammans och en del av askan sprids sedan i deras minneslund. Vid en enskild kremering kremeras kroppen i en separat kremeringskammare. Askan kommer sedan tillbaka till oss på kliniken i en trä-urna.
Kika gärna in på deras hemsida, djurum.se för mer information och fler alternativ gällande urnor och glaskonst.